Advents - kaffekalender 2024
I jagten på en sublim kaffeoplevelse kan du simpelthen ikke passere Colombia. Colombias kvalitetsomdømme stammer fra hårdt arbejde og et fremragende terræn, som er med til at give bønnerne deres ofte søde, chokoladeagtige smage som er meget fremtrædende i colombianske kaffer, med frugtagtige noter, der kan røre ved karamel, æble og røde frugter og bær. De colombianske aromaer har til tider en tendens til at være lidt citrusagtige og frugtige og kan have antydninger af krydderi.
I denne kaffe finder du både en behagelig sødme i kombination med en let juicy syrlighed samt noter af karamel og et svagt strejf af abrikosmarmelade.
Brasiliansk kaffe kendt for sin lave syrlighed, fyldige krop, hvilket gør den mest populær til espressobaserede drikke. Brasilianske bønner har ofte smagsnoter af karamel, chokolade, nødder og krydderier
Brasilien er verdens førende eksportør af kaffebønner, da omkring en tredjedel af al verdens kaffe dyrkes i Brasilien. I det centrale Brasilien er den omfattende Cerrado savanne afbrudt af tilsyneladende endeløse plateauer kaldet Chapadas. Denne kaffe er blevet produceret i Mogiana-regionen.
Den mest almindelige forarbejdningsmetode i Brasilien, er naturlig tørring også kaldet "natural proces" , hvor hele kaffebæret renses lægges i solen til tørre i tynde lag på terrasserne.
I denne kaffe finder du noter af mørk chokolade og nødder, lav bitterhed, og stort set ingen syrlighed.
Kaffe blev introduceret i den Tanzania fra dens oprindelsesland i det moderne Etiopien i det 16. århundrede. Kaffe fra Tanzania har smagsnoter som spænder fra brombær til sort te til kiwi til cedertræ ofte med en mere dæmpet syrelighed end andre afrikanske kaffesorter.
Netop denne bønner er en såkaldt "Peaberry" – Kaffeplantens frugt ("kirsebær") indeholder normalt to frø ("bønner"), der udvikler sig med flade sider ind imod hinanden, men nogle gange befrugtes kun det ene af de to frø. Peaberries kan kendes på at de er kortere, fyldigere og rundere end andre kaffebønner, og derfor kræver de forskellige kafferistningsteknikker. Prøv om du kan se forskellen.
Kun 5-10 procent af kaffebønner udvikler sig som Peaberry, og de sorteres ofte og sælges seperat
I denne kaffe finder du lettere the-lignende noter samt en frisk syrlighed og noter af solbær og et strejf af citrus.
I slutningen af det 18. århundrede kom kaffe til Mexico fra Antillerne, men blev først eksporteret i større mængder i 1870'erne. I løbet af 1980'erne blev kaffe landets mest værdifulde eksportafgrøde og i dag er Mexico verdens 8. største kaffeproducerende land.
Den første region i Mexico til at dyrke kaffe var Chiapas, hvor denne bønne kommer fra. I et varmt og tropisk - omgivende vulkaner som skaber en frugtbar og næringsrig jord har kaffetræerne de ideelle vækstbetingelser.
I denne kaffe finder du noter af nougat, cocoa nibs og måske et hint af appelsin.
Rigtig glædelig jul!